KERDRIEL – OF HET NU HOORDE BIJ DE MARKETING-STRATEGIE OF NIET, EEN DING IS ZEKER: DE LANGDURIGE OPERATIE BIJ “SIENTJE” AAN DE DIJK NAAR KERKDRIEL, MAAKTE IEDERE REGELAMTIGE VOORBIJGANGER NIEUWSGIERIG. ANDERHALVE WEEK GELEDEN OPENDE RESTAURANT “FLICKA” ER HAAR DEUREN EN SINDSDIEN KAN IEDEREEN GAAN KIJKEN – EN VOORAL PROEVEN – WAT HET IS GEWORDEN. IN DE KEUKEN ZWAAIT DE IN HURWENEN WOONACHTIGE THOMAS VAN SANTVOORT (35) DE SCEPTER. VOOR HET EERST GAAT HIJ HET MENSEN NAAR DE ZIN MAKEN MET LEKKER ETEN, “PRECIES ZOALS IK DAT WIL” IN ZIJN EIGEN RESTAURANT. DAT DAT AARDIG IS GELUKT MERKTEN WIJ TOEN WE DE PROEF OP DE SOM NAMEN.
SINDS 2010 STOND EETCAFE “DE BOMMELSE STOEP”, ZOALS DE NAAM OFFICIEEL LUIDDE, TE KOOP. TOEN ER GEEN KOPER GEVONDEN WERD BESLOOT DE EIGENAAR HET PAND TE SLOPEN EN ER IETS HEEL NIEUWS VOOR IN DE PLAATS TE ZETTEN. VAN SANTVOORT, DIE OP DAT MOMENT EEN CATERINGBEDRIJFJE RUNDE, WERD BENADERD OM HIER EEN RESTAURANT TE BEGINNEN. HIJ MOEST ER WEL EVEN OVER DENKEN, MAAR BEDACHT ZICH DAT HIJ HET DAN EINDELIJK KON DOEN ZOALS HIJ HET ZELF GRAAG WILDE. “IN ALLE KEUKENS WAAR IK WERKTE ZAG IK HEEL VEEL GOEDS, MAAR OOK DINGEN DIE IK ZELF ABSOLUUT ANDERS ZOU DOEN.” DOOR ZELF EEN CATERINGBEDRIJF TE BEGINNEN – KOKEN BIJ DE MENSEN THUIS – HEEFT HIJ VEEL GELEERD. OVER PLANNING EN TIMING. OVER WAT MOGELIJK IS EN WAT HEEL LASTIG. “DE UREN DIE IK DAARIN STAK, DAAR WORDT EEN ANDER HEEL DROEVIG VAN. MAAR IK DOE WEL WAT IK LEUK VIND.”
PRETTIG AANWEZIG
VAN SANTVOORT IS EEN VOLBLOED BOMMELERWAARDER: GEBOREN IN KERKWIJK GROEIDE HIJ OP IN AALST EN ZALTBOMMEL. HIJ WOONDE IN ROSSUM EN NU ALWEER EVENTJES AAN DE DIJK IN HURWENEN. ZIJN OPLEIDING VOLGDE HIJ AAN DE HOTELSCHOOL TER DUINEN IN HET BELGISCHE KOKSIJDE EN WERKTE ONDER MEER IN DE KEUKENS VAN AANSPREKENDE (STERREN)RESTAURANTS ALS HET MAASTRICHTSE BELUGA, CHALET ROYAL IN DEN BOSCH, PARKHEUVEL (ROTTERDAM), DE FUIK IN AALST EN BOREAS IN HEEZE. BIJ DE HARTELIJKE ONTVANGST IN HET GLOEDNIEUWE ONDERKOMEN WORDT AL METEEN DUIDELIJK WAT VAN SANTVOORT BEDOELT MET “NAAR DE ZIN MAKEN”. DE ERVAREN EN VRIENDELIJKE BEDIENING IS PRETTIG AANWEZIG EN LAAT ER NIETS AAN GELEGEN LIGGEN OM DIE WENS WAAR TE MAKEN. DE INRICHTING MET MOSGROENE WANDEN, TAFELS MET STRAK WIT TAFELLINNEN EN ROODBRUINE LEDEREN STOELEN IS COMFORTABEL, STRAK EN TOCH WARM. BENEDEN IS RUIMTE VOOR EEN APERITIEF AAN DE BAR, BOVEN IS VOLDOENDE RUIMTE OM MET ONGEVEER VEERTIG GASTEN TEGELIJKERTIJD TE LUNCHEN OF DINEREN. VAN SANTVOORT WERKT VOORLOPIG NOG HET LIEFST MET EEN MENU; VIER, VIJF OF ZES GANGEN. MAAR A LA CARTE LUNCHEN EN DINEREN IS OOK MOGELIJK.
SEIZOENSGROENTEN
WAT OPVALT IS HET GEBRUIK VAN SEIZOENSPRODUCTEN IN BIJNA ALLE GERECHTEN. ZO WORDEN DE HOOFDGERECHTEN GESERVEERD MET HERFSTGROENTEN: KREEFT MET GEROOSTERDE BLOEMKOOL, KABELJAUW MET POMPOEN EN RUNDERLENDE MET JONGE PREI EN KOOLRABI. EENMAAL OP TAFEL VORMT ALLES EEN STRELING VOOR HET OOG EN BELANGRIJKER NOG: DE SMAAKPAPILLEN. DAT LAATSTE OOK DOOR HET GEBRUIK VAN KRUIDEN UIT DE HELE WERELD, ZOALS DE SAUS MET VADOUVAN BIJ DE RUNDERLENDE EN DE COMBINATIE VAN LAVAS, RETTICH, GEMBER EN LIMOEN BIJ DE DORADE. WAT OPVALT ZIJN DE VELE VERSCHILLENDE SMAAKSENSATIES: VAN SANTVOORT LIJKT EEN MEESTER IN DE COMBINATIE VAN ZOET EN ZUUR, KOUD EN WARM, HARD EN ZACHT. AAN BIJ DE VERSCHILLENDE GERECHTEN PASSENDE WIJN WORDT DESGEWENST VEEL AANDACHT BESTEED.
FINISHING TOUCH
TERWIJL DE GASTEN AL VOLOP GENIETEN, GAAT DE FINISHING TOUCH VAN HET NIEUWE RESTAURANT AAN DE BERM NOG EVEN DOOR. BUITEN WORDEN NOG TWEE TERRASSEN GEREALISEERD: EEN OP EN EEN ONDER AAN DE DIJK. WAAR NU HET BOUWDEPOT AAN DE VOET VAN DE DIJK LIGT, WORDEN PARKEERPLAATSEN GEREALISEERD. HIERMEE WORDT OVERSTEKEN TUSSEN HET VOORBIJRAZENDE VERKEER OP DE DIJK DOOR VERLEDEN TIJD. OOK DE NAAM OP HET PAND MOET ER NOG KOMEN: “FLICKA”, ZWEEDS VOOR “MEISJE”. VAN SANTVOORT: “HET IS HIER MEISJES WAT DE KLOK SLAAT: IK HEB EEN VRIENDIN, TWEE DOCHTERS EN EEN HOND DIE OOK AL EEN MEISJE IS. EN DAN SIENTJE NOG. DAT WAS OOK EEN VROUW. HET LEEK MIJ EEN LOGISCHE KEUS. EN ALS MENSEN ONS VOORLOPIG NOG “HET NIEUWE SIENTJE” NOEMEN, ACH HET ZIJ ZO.”
GOEDKOOP IS FLICKA NIET: VOOR HET VIER-GANGENMENU BETAAL JE € 47,50. OPEN OP WOENSDAG (ALLEEN DINER), DONDERDAG, VRIJDAG, ZATERDAG EN ZONDAG (LUNCH EN DINER). MAANDAG EN DINSDAG GESLOTEN. VOOR EXACTE OPENINGSTIJDEN EN RESERVEREN: WWW.RESTAURANT-FLICKA.NL
TEKST EN FOTO: ALIE BAKKENES